Black Friday | Over goedkope deals, kleine bedrijfjes en veel betere alternatieven.

En daar zit je dan. In tweestrijd of je nou wel of niet een artikel over Black Friday moet schrijven. Want morgen is het weer zover! En als blogger zou ik daar natuurlijk een leuk artikel over kunnen schrijven, waarin ik jullie mijn favoriete interieurdeals laat zien. Jullie blij met de leuke kortingen en ik blij (want wellicht een extra centje verdiend dankzij de link erachter), toch?

Uhm tsja.. zo werkt het dan toch niet helemaal. Zoals jullie wellicht weten ben ik, naast blogger en freelancer, ook trotse supporter van kleine bedrijfjes. Om die reden ben ik mijn platform en website www.kleinbedrijfje.nl begonnen. Hier vind je onder andere de leukste Kleine Bedrijfjes van Nederland.

En die kleine bedrijfjes zijn nou juist precies het slachtoffer van deze Black Friday madness. Want maken zij überhaupt nog wel winst wanneer ook zij gaan stunten met prijzen om concurrentie bij te blijven? Waarschijnlijk niet of minimaal..

Toch shoppen op Black Friday? Doe het dan zo!

Een dilemma dus. Ik hou namelijk van shoppen. Maar eerlijk gezegd hou ik aan al die aanbiedingen dus niet echt een goed gevoel over. Gelukkig zijn er inmiddels hele fijne alternatieven, waar niet alleen jij blij van wordt, maar ook de rest van de wereld en misschien zelfs wat Kleine Bedrijfjes ;-).

Dille&Kamille in samenwerking met..

Ik begin gelijk even met een heel fijn statement. Vorig jaar deed Dille en Kamille al niet mee aan Black Friday, maar doneerde zij voor elke online aankoop € 1,00 aan Terre des Hommes. En ook dit jaar werken zij weer samen met een goed doel, Trees for All. Geen kortingen dus, maar 1000 m2 nieuw bos in Costa Rica en Nederland.

“Bij ons zit geluk niet in korting maar in iets moois doen voor een ander. Koop iets leuks en draag je steentje bij.”

Kijk, dat is nog eens een toffe actie!

Green Friday.

Misschien heb je er al van gehoord: Green is the new Black. Green Friday is het duurzame alternatief voor Black Friday. Iets nieuws nodig? Koop het dan bij duurzame bedrijfjes, zodat je zeker weet dat je iets koopt waar je wat aan hebt én wat jouw footprint verkleint in plaats van vergroot!

Op kleinbedrijfje.nl is er een speciale pagina voor alle duurzame, kleine bedrijfjes! Nieuwsgierig? Kijk dan hier!

Kringloop shoppen.

Ook Nederlandse kringloopwinkels maken een vuist tegen Black Friday. Hier vind je namelijk áltijd goede deals! Bespaar CO2 en koop ‘nieuwe’ producten die anderen niet meer nodig hebben. Heb jij toch je koopje en de wereld wordt weer een klein stukje beter!

Deense SofaCompany

Deze toffe Deense meubelwinkel ken je misschien wel. De SofaCompany heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem en ook hier hoef je morgen geen hoge kortingen te verwachten. Deze (zoals zij het noemen) ‘zwarte dag voor het klimaat’ zorgt namelijk niet alleen voor overconsumptie, maar ook voor veel retouren! Een groot deel van alle inkopen wordt de volgende dag gewoon weer teruggebracht.. SofaCompany plant daarom van vrijdag tot zondag vijftig (!!) bomen per verkocht product. Kijk, daar worden we happy van.

En die Kleine Bedrijfjes dan?

Die doen (met een hele goede reden) vaak niet mee aan Black Friday of verzinnen zelf ook een alternatieve actie! En waarom zou je deze bedrijfjes niet juist op een dag als Black Friday supporten? Ik verzamelde een paar van de tofste bedrijfjes via de blog van Klein Bedrijfje. Ook even lezen? Klik dan hier :-).

Foto’s: Via Unsplash2 thoughts on “Black Friday | Over goedkope deals, kleine bedrijfjes en veel betere alternatieven.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.