Review | Eco Egg wasbal, duurzaam wassen zonder wasmiddel!

Via m’n Instagram heb je het misschien al wel voorbij zien komen: ik ben sinds een week de trotse eigenaar van een Eco Egg wasbal (wasei?). Dankzij dit schattige eitje kan ik voortaan wassen zonder wasmiddel. Benieuwd hoe het werkt én, belangrijker nog, of het bevalt? Lees dan vooral even verder ;-).

Waarom een Eco Egg?

De laatste jaren ben ik steeds meer met duurzaamheid bezig. Zo eten we thuis bijna geen vlees, recyclen en hergebruiken we steeds meer en probeer ik zo weinig mogelijk producten in plastic te kopen. Vooral dit laatste vind ik niet altijd even makkelijk. Wat zeg ik, gewoon super lastig! Alles zit tegenwoordig in plastic..

Inmiddels heb ik het gros van de producten die we veel (of zelfs dagelijks) gebruiken ‘verduurzaamd’. Zo heb ik herbruikbare wattenschijfjes, een safety razor die m’n hele leven meegaat, een menstruatiecup (zó veel fijner dan tampons, echt!), shampoobars én navulbare cosmetica van Loveli. Schoonmaken doen we niet meer met zeep uit fles, maar met een gewoon stuk zeep van bijvoorbeeld Het Zeeplokaal.

Het enige waar ik steeds tegen aan liep was het wassen van m’n kleding. Duurzame alternatieven hebben vaak geen geur en een beetje geur aan m’n frisse wasje vind ik stiekem toch heel lekker. De laatste tijd gebruikte ik steeds waspoeder, omdat dat in een kartonnen verpakking zit, maar nou blijkt dat voor meer microvezels te zorgen dan vloeibaar wasmiddel! Argh!

Toen ik dus de Eco Egg wasbal tegenkwam was ik helemaal in m’n nopjes. Deze bal is namelijk een stuk milieuvriendelijker, omdat je geen wasmiddel meer nodig hebt. Daarnaast kan je kiezen voor een inhoud met of zonder geurtje. Zelf koos ik voor de geur ‘Fresh Linnen’ als standaard en een aantal limited edition geurtjes, zoals ‘Honey Suckle’ en ‘Orange Bloom’.

Hoe werkt een Eco Egg?

De Eco Egg vul je niet met wasmiddel, maar met natuurlijke hypoallergene balletjes. Deze balletjes zijn gemaakt van mineralen en verwijderen het vuil en vlekken uit je kleding, zonder het gebruik van harde chemicaliën. Ik snap de techniek eerlijk gezegd nog niet helemaal, maar de makers zeggen dat de balletjes, die je in de Eco Egg stopt, de aanhechting tussen vuil en stof verzwakken. Daarnaast zorgen de mineralen dat “the oxygen naturally ionizes the molecules in the water”. Wat dat ook mag betekenen :-).

Je hebt verder geen wasverzachter nodig. De Eco Egg verandert de pH van het water, waardoor de was natuurlijk zacht voelt. Je kunt bij hardnekkige vlekken daarnaast ossengalzeep gebruiken voordat je gaat wassen. 

Review Eco Egg.

Oké allemaal leuk en aardig, maar werkt die wasbal nou eigenlijk? Het korte antwoord: Ja! Maar je wilt vast weten hoe goed dan precies ;-).

Om er zeker van te zijn dat ik helemaal happy werd van de Eco Egg heb ik hem pas beoordeeld nadat ik hem voor verschillende wasjes gebruikt heb. Zo heeft hij meegedraaid in koude wasjes, delicate wasjes (waarbij het aantal toeren van m’n centrifuge laag staat), 60 graden wasjes, vieze wasjes en hele vieze wasjes (lees: voetbalkleding met modder).

En tot nu toe ligt alles gewoon schoon in m’n kast! De hele vieze wasjes heb ik wel even voorbehandeld, maar verder doet de wasbal alles toch echt helemaal zelf. Daarnaast geeft hij en subtiele geur aan de was. Geen overdadig parfumsensatie als je de kast opent dus, maar wel lekker fris en vers.

Voor mij heeft de Eco Egg eigenlijk geen nadelen. Ik ben er heel happy mee! Maar als ik heel kritisch ga beoordelen dan vind ik het jammer dat niet mee kan in een wasje van 90 graden. Ik vind het namelijk fijn om m’n handdoeken en beddengoed zo nu en dan heet te wassen. Daarnaast heb ik het idee dat het ook goed is voor de machine zelf. Met de Eco Egg wasbal kan je wassen tot 60 graden en je wasmachine eventueel wel extra reinigen met een detox tablet.

Voordelen Eco Egg.
 • Niet meer zeulen met flessen of pakken wasmiddel.
 • Milieuvriendelijker dan normaal wasmiddel.
 • Hypoallergeen – ideaal voor de gevoelige huid.
 • Makkelijk in gebruik.
 • Dierproef vrij.
 • Geen wasverzachter nodig.
Nadelen Eco Egg.
 • Maximaal wassen op 60 graden.
 • Voor wie er wel behoefte aan heeft: geen sterke parfumlucht.
 • Duurder in aanschaf (maar op langere termijn veel goedkoper natuurlijk).

Meer duurzaam?

Blog over mijn favoriete, duurzame woonaccessoires.

Blog Black Friday.

Duurzame Bedrijfjes op Klein bedrijfje.2 thoughts on “Review | Eco Egg wasbal, duurzaam wassen zonder wasmiddel!”

 • Ik gebruik hem nu een hal jaar denk denk ik. Bevalt me erg goed. Ik heb cotton linen als geur gekozen. Het is licht subtiel aanwezig. Ik heb nu refill witte bolletjes ingedaan
  Maar wilde voorraad bestellen. Echter moeten de zwarte bolletjes ook niet aangevuld worden? Of moet je een nieuw ei bestellen dan. Ik zie ze namelijk wel de helft kleiner geworden in tegenstelling tot wat geweerd wordt dat die nooit aangevuld hoeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.