Let op: Tussen 28 oktober en 22 november worden er geen pakketjes vanuit The Prop Shop verzonden!

photo & design studio

Let op: Tussen 28 oktober en 22 november worden er geen pakketjes vanuit The Prop Shop verzonden!

10 Food fotografie props die je al in huis hebt

Dat ik fan ben van props weten we inmiddels ;-). Props zorgen namelijk voor sfeer, voor extra visuele interesse (laat mensen stoppen tijdens het scrollen!) en helpen je verhaal vertellen.

In dit blog laat ik je daarom 10 food fotografie props zien die jouw foto’s net dat beetje extra spanning geven. En leuker nog, waarschijnlijk heb je de meeste props al gewoon in huis!

Ben je nou toch nog op zoek naar nieuwe, vintage props? Check dan The Prop Shop voor food fotografie props om jouw foodshoots extra sfeer te geven!

Bakpapier.

Perfect voor foto’s met gebakjes, heerlijke ovengerechten of ander baksels is bakpapier! Deze prop zorgt voor extra textuur en visuele interesse in foto’s. Wees dus vooral niet bang om het bakpapier te verkreukelen. Of om bakpapier te gebruiken dat verkleurd is door het bakken, want dit voegt alleen maar meer sfeer toe ;-).

Theedoeken.

Ze moeten er natuurlijk nog wel een beetje schoon uitzien, maar theedoeken zijn ideale food fotografie props! Zelf heb ik een aantal die écht alleen voor foto’s gebruikt mogen worden, zodat ik zeker weet dat er geen vlekken op zitten. Maar als je mooie theedoeken in je keuken hebt liggen, dan kun je deze er natuurlijk ook gebruiken voor je shoot.

Style je theedoek nonchalant naast een bord, vouw hem op onder een kom voor extra hoogte en textuur of gebruik hem als achtergrond voor een flat lay. Fotografeer je met model? Leg hem dan over een schouder of hang de theedoek aan het schort, zoals op de bovenstaande foto, voor een kleurrijk accent.

Touw.

Een stukje of bolletje touw geeft elke foto net dat beetje extra. Denk aan slagerstouw dat wordt gebruikt om vlees in de keuken te binden. Of touwtjes die buideltjes filodeeg bij elkaar houden. Daarnaast gebruik ik graag bolletjes henneptouw als prop, omdat deze op een hele eenvoudige manier zorgen voor een vintage en doorleefde look.

Bestek.

Het spreekt misschien een beetje voor zich, om bestek te gebruiken in je foto’s. Maar ik wilde het toch niet achterwege laten! Zeker omdat uniek bestek heel veel kan doen voor je foto’s. Denk bijvoorbeeld aan een vintage lepeltje van je oma dat mooi bewerkt is. Superveel textuur, waar we van houden, én sfeer (hello, nostalgie)!

Bakplaten.

Wat is bakken zonder bakplaat? Een food foto, ‘direct uit de oven’, daar hoort een bakplaat bij, toch? Zelf ben ik al jaren op zoek naar een mooie, vintage bakplaat, omdat deze zo heerlijk verweerd zijn (= extra structuur!) en vaak fantastische vormen hebben. Maar m’n simpele, zwarte bakplaatje met cupcake vormpjes doet het gelukkig ook heel goed op foto’s ;-).

Eten.

Yes, natuurlijk staat er altijd eten op je food foto’s! Maar heb je wel eens aan gedacht om extra eten te gebruiken als prop? Voor bakkers is dit wat makkelijker, aangezien zij vaak recepten maken die meerdere porties bevatten. Zo kun je bijvoorbeeld plakjes cake op de voor- of achtergrond leggen. Of een cup cake die nog in de bakplaat zit.

Niet aan het bakken? No worries, ook jij kunt gebruik maken van ander eten in je foto’s. Leg bijvoorbeeld een aantal ingrediënten neer die in je gerecht voorkomen en daarmee het verhaal versterken. Denk aan fruit, kruiden of een lepel met bolletje ijs bij een toetje.

Zorg ervoor dat het eten op de achter- en/of voorgrond wel herkenbaar is, maar niet helemaal scherp. Dat geeft diepte en ‘omarmt’ het hoofdonderwerp van je foto.

Kruimeltjes, snippertjes en schilletjes.

Losse thee, bloem op een aanrecht of honing aan een lepel: Het zorgt allemaal voor extra verhaal en sfeer in je foto’s. Mits natuurlijk doelbewust neergelegd ;-). Handigst is om je setting eerst te stijlen zonder rommeltjes en aan het einde nog een kleine ‘touch’ toe te voegen, zoals wat kruimels koek of een schilletje sinaasappel. Voila!

Snijplanken.

Snijplanken zijn superhandig om te gebruiken als ondergrond voor foodfoto’s. Denk bijvoorbeeld aan een flatlay, waarbij je een foto van bovenaf, schiet :-). Een plank zorgt op een eenvoudige manier voor extra aandacht op je gerechten. Zelf gebruik ik het liefst houten snijplanken, omdat deze extra textuur aan een foto geven, maar een mooie snijplank van keramiek/steen, zoals leisteen, is natuurlijk ook fantastisch!

Onderzetters.

Net als snijplanken zijn onderzetters een fijne ondergrond voor het fotograferen van gerechten. Ik gebruik mijn onderzetters van kurk heel graag, vanwege de natuurlijke look. En bijkomend voordeel: Ze zijn niet duur om aan te schaffen :-). Mijn onderzettertjes van marmer waren een paar euro en gebruik ik niet alleen voor food-, maar ook heel graag voor productfotografie.

Potjes, kommetjes en schotels.

Last but not least: Al het bovenstaande niet in huis? Dan kun je vast uit de voeten met je eigen servies! Pak je mooiste schaaltjes, bordjes en andere goed uit de kast om een mooie compositie te maken en een perfecte foodshot te schieten.

Food fotografie met een klein budget.

Een groot voordeel van food fotografie is dat je de meeste props al in huis hebt liggen! Hierdoor kun je zelf met een kleiner budget aan de slag om mooie foto’s te maken van jouw gerechten. Ga op onderzoek uit in je eigen keuken en ontdek de fijnste props. Gewoon in je keukenla ;-).

Op zoek naar meer mooie props voor jouw food fotografie? In The Prop Shop vind je de mooiste, vintage props terug.

Wat is jouw favoriete food prop die je standaard in huis hebt liggen?

Hej!

Ik ben Angeli. De trotse eigenaresse van Fox and some, photo & design. En liefhebber van moois :-).

Mijn site is een plek die helemaal in het teken staat van mijn grootste passies: fotografie, branding én (web)-design. Op mijn blog vind je daarom tips voor fotografie, how to’s voor styling, behind the scenes en nog heel veel meer. 

Enjoy! 
xAngeli

Dit vind je denk ik ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.