Let op: Tussen 28 oktober en 22 november worden er geen pakketjes vanuit The Prop Shop verzonden!

photo & design studio

Let op: Tussen 28 oktober en 22 november worden er geen pakketjes vanuit The Prop Shop verzonden!

De droogbloemen gids | Hoe je ze droogt, waar je ze koopt en hoe je ze styled

Vorige week had ik het al beloofd via Instagram, naar aanleiding van mijn blog over de VT wonen&design beurs: Aangezien iedereen weer helemaal fan lijkt te zijn van een bosje droogbloemen in huis wordt het hoog tijd voor wat handige tips! Weten waar je droogbloemen kunt kopen, hoe je ze zelf droogt en hoe je ze het beste styled? Doe je dan vooral lekker tegoed aan deze uitgebreide gids voor droogbloemen in je interieur!

Voor je start met lezen: Deze post is een stuk langer geworden dan ik had verwacht.. Oeps! Wil je gelijk alle adresjes weten waar je droogbloemen kunt kopen? Onderaan heb ik een korte samenvatting gemaakt. Even scrollen en je bent binnen no-time (ook) van alle toffe adresjes op de hoogte!

Wat zijn droogbloemen?

Laten we dan maar bij het begin beginnen, wel zo handig!

Droogbloemen zijn niets meer dan ‘normale’ bloemen die zijn gedroogd. Sinds de afgelopen VT wonen&design beurs is dit een duidelijk trend voor 2020, maar deze trend is eigenlijk helemaal niets nieuws.. Zo was het gebruik van droogbloemen in de Victoriaanse tijd al een ware trend. En nog veel vroeger kregen overledenen in Egypte bijvoorbeeld al een boeket droogbloemen mee in het graf. Elke gedroogde bloem had een andere, symbolische betekenis.

Voor het drogen van bloemen zijn verschillende manieren, welke je heel makkelijk zelf kan uitproberen. Dankzij de toenemende populariteit zijn droogbloemen inmiddels ook op heel veel plekken gewoon te koop. Op die manier hoef je zelf niet meer aan de slag én weet je zeker dat het resultaat het mooist is.

Hoe moet je bloemen drogen?

Door bloemen te drogen kun je ze een stuk langer (een aantal maanden tot jaren) bewaren en daardoor extra lang van genieten! Hartstikke leuk natuurlijk als je je verse bosje nog niet zat bent. Let wel op: Niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen en sommige bloemen zijn makkelijker te drogen dan anderen.

Belangrijk om te weten is dat hoe sneller je de bloem droogt, hoe beter het lukt! De kleuren blijven mooier en de kans op verrotting is het kleinst. Bloemen die makkelijk drogen zijn bijvoorbeeld hortensia’s, craspedia (die gele bolletjes op een stokje), ridderspoor, lavendel en alle grassoorten en strobloemen. Rozen, violen en distels zijn, door hun hogere hoeveelheid vocht, lastiger te drogen.

Het drogen van je bloemen door middel van de lucht is de meest gangbare en makkelijkste manier. Maak van de bloemen kleine bundels, bind deze samen met een elastiekje en hang ze ondersteboven. Denk eraan dat je dit op een warme, droge en het liefst donkere (= meer kleur) plek doet, die ook nog eens goed geventileerd is. Een zolder is vaak de beste optie, maar elke andere, geventileerde ruimte kan voldoen. Het hele droogproces duurt zo’n 1 tot 3 weken, afhankelijk van de ruimte én de vochtigheid van de bloem.

Als je bloemen met felle kleuren wilt drogen zorgt het gebruik van een pers voor een mooier resultaat, omdat de kleur hiermee goed bewaard blijft. Met een plantpers (of gewoon een oud telefoonboek), druk je de bloemen plat tussen twee stukjes vloeipapier. Het vocht wordt als het ware uit de bloem geperst. Vervang het papier wanneer deze vochtig geworden is, voor het beste resultaat.

Naast drogen kan je bloemen ook preserveren door middel van een mengsel van water en glycerine. Dit kan met vrijwel alle bloemen en zorgt voor een heel mooi boeketje. Het is wel wat duurder, omdat je zelf de glycerine moet aanschaffen bij een hobbywinkel.

Glycerine is niet gevaarlijk voor je huid, maar je moet aan de slag met heet water, dus wees voorzichtig. Meng één deel glycerine met twee delen kokend water. Zet de bloemen, scherp afgesneden, in zo’n 10 centimeter van dit mengsel op een donkere plaats. Hoe groter de bloem? Hoe langer het duurt voor de glycerine al het vocht vervangen heeft. In totaal duurt het proces, afhankelijk van de bloem, zo’n 1 tot 8 weken voordat ze klaar zijn.

Hoe style je droogbloemen?

Droogbloemen zijn eigenlijk heel makkelijk te stylen. Zet ze solo of samen, als boeket, in een vaas, hang ze op de kop aan een haakje aan de muur of doe de geperste bloemen in een fotolijst voor een snel, maar spectaculair resultaat. Eitje!

Je kan echter, dankzij de lange houdbaarheid, nog veel meer met droogbloemen doen. Zelf maakte ik vorige week bijvoorbeeld een simpele krans.

Hoe je dat doet?
Verzamel een aantal bloemen en grassen, van verschillende lengte. Bij hobbywinkels of zelfs via bol.com koop je een metalen ring die je bekleden kan. Door middel van ijzerdraad of grof touw zet je de bloemen één voor één vast aan de hoepel. Je kunt de hele hoepel bekleden of alleen een stukje. Touwtje eraan en klaar! Je hebt er verder geen omkijken meer naar en hoeft de bloemen niet te verzorgen. Wel kan je ze nog even insprayen met een UV-bestendig middel, zodat de kleur mooi blijft.

Een keer wat anders? Maak dan een ring van houten bouwblokken, zoals ik op de VT wonen&design beurs gezien heb! Óf gebruik in plaats van droogbloemen, gedroogde bladeren, zoals Anjes van instagramaccount Thuisbijvierleeuwen deed.

Een ander leuk idee is om, zoals Sanne van Draad&Spijker deed, je droogbloemen onder een stolp te zetten. Hoe ze dat precies voor elkaar kreeg legt ze uit in haar blog!

Waar kun je droogbloemen kopen?

Toch niet helemaal gelukt met dat drogen? Geen probleem! Er zijn inmiddels genoeg adresjes, zowel online als offline, waar je de mooiste droogbloemen kunt kopen. En het aanbod blijft groeien! Mijn favoriete adresjes vind je hieronder terug:

Webshop Brocantiosa is één van de grootste webshops voor het bestellen van droogbloemen. Je vindt hier niet alleen losse soorten, maar ook complete boeketjes. Wel zo fijn, want dan hoef je de bloemen zelf niet meer bij elkaar te zoeken en ben je in één keer klaar! Liever offline even kijken? Dat kan! Je vindt de winkel in Lisse.

Wil je eens wat anders dan een bosje? Judith van webshop Tuin van Judith maakt prachtige, unieke lijsten en boxen met haar geperste bloemen. Ware kunstwerkjes zijn het! Nieuwsgierig geworden? Via haar webshop kan je alle beschikbare producten terugvinden.

Meer offline adresjes:
Meer webshops:

Weet jij nou ook nog een leuk adres? Let me know! Dan voeg ik hem toe aan de lijst!

Hej!

Ik ben Angeli. De trotse eigenaresse van Fox and some, photo & design. En liefhebber van moois :-).

Mijn site is een plek die helemaal in het teken staat van mijn grootste passies: fotografie, branding én (web)-design. Op mijn blog vind je daarom tips voor fotografie, how to’s voor styling, behind the scenes en nog heel veel meer. 

Enjoy! 
xAngeli

Dit vind je denk ik ook leuk:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.