Let op: Tussen 28 oktober en 22 november worden er geen pakketjes vanuit The Prop Shop verzonden!

photo & design studio

Let op: Tussen 28 oktober en 22 november worden er geen pakketjes vanuit The Prop Shop verzonden!

7 Redenen om Malmö te bezoeken.

Wellicht hebben jullie het al op mijn Instagram voorbij zien komen. Een aantal weken geleden mocht ik voor m`n werk naar Zweden! Land van fika’s, elanden, midsommar, IKEA -woop!-, Zlatan én de stad Malmö. Naast veel binnen te hebben gezeten voor de training, was er gelukkig ook genoeg tijd om deze toffe stad te ontdekken. Met gemak heb ik 7 redenen gevonden waarom ook jij Malmö zou moet bezoeken!

‘Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder’. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. 

Malmö en Kopenhagen.

Malmö is, na Stockholm en Gothenburg, de derde grootste stad van Zweden. Deze jonge stad -bijna de helft van de bevolking is onder de 35 jaar oud- ligt aan de westkust van Zweden, vlakbij Denemarken! Het is zelfs zo dichtbij dat je het beste vliegen kunt op Kattrup, de luchthaven van Kopenhagen. Hierdoor ben je binnen 40 minuten vanuit Malmö in het centrum van Kopenhagen! Niet zo gek dat veel mensen tijdens hun citytrip beide steden aandoen.

Malmö heeft een grote diversiteit aan culturen. Zo’n 45% van de inwoners heeft een buitenlandse achtergrond, waarvan weer de helft uit Denemarken komt. Dankzij deze mix is de stad erg levendig en voelde ik me er snel thuis. De Zweden staan bekend om hun gemoedelijke levenstijl -op z’n Zweeds: ‘lagom’. Of wel: ‘niet te veel, niet te weinig’- en dat zie je goed terug in Malmö.

1. Malmö Folkets Park.

Zweden is een land met veel natuur en ook in de steden vind je genoeg groen. In Malmö vind je dan ook een aantal grote openbare parken, zoals Pilldammsparken en Kungsparken. Eén van mijn favoriete plekjes in Malmö is echter een kleiner stukje groen in de culturele wijk Möllevangen: Folkets Park. Het was tijdens de week dat wij in Malmö waren ontzettend lekker weer, waardoor dit kleurrijke park helemaal tot leven kwam. Speeltuinen, mini-golf, eettentjes en een skate-park, alles was in vrolijke kleuren geverfd en werd druk bezocht door Malmö’s inwoners. Je even echt onder de Zweden begeven kan hier prima.

 

2. Ribersborg strand en het Kallbadhus.

Niet ver van het centrum van de stad vind je het strand! Ribersborg strand is, vanwege de afwezigheid van duinen, heel anders dan onze stranden, maar zeker het bezoeken waard. Vanaf het strand heb je daarnaast uitzicht over de Øresund Bridge; de brug tussen Denemarken en Zweden en kan je, bij helder weer, zelfs Denemarken zien liggen!

Nog niet onder de indruk? Loop dan langs het strand tot je een pier met aan het einde het Kallbadhus tegenkomt. Drankje, hapje of nog beter; een dagje sauna in deze gave tent en je bent verliefd op Malmö.

 

3. Lilla torg.

Op zoek naar een plekje voor een borrel of een hapje? Vraag dan de weg naar Lilla torg. Dit plein, en zijn omgeving, zitten bordevol met leuke cafeetjes en restaurantjes. In Zweden is het in mei en juni prachtig en in deze maanden zit je op Lilla torg dan ook heerlijk buiten. Wel onder een dekentjes en met het genot van een heater, het blijft het koude(re) Noorden.

De drukte van Lilla torg ontlopen? Maak dan een reservering -nodig!- bij Bastard, in een straat achter Lilla torg. Dit restaurant heeft een eigen, super charmante, binnentuin met pizza’s, cocktails en knappe obers!

4. Malmö stadsbibliotheek.

Nooit gedacht dat ik een bibliotheek zou toevoegen aan stekjes die je moet zien, maar de bibliotheek van Malmö is wel erg speciaal. Zeker voor een architectuurliefhebber als ik! De bibliotheek heeft namelijk een aanbouw met een prachtig atrium. Ga je er, zoals elk ander persoon, voornamelijk heen voor de boeken? De selectie buitenlandse boeken in deze bibliotheek is groot en het oude gedeelte bevat fijne relaxruimten waar je voor elk boek alle tijd nemen kunt.

5. Architectuur.

Van hypermoderne gebouwen tot architectuur met geschiedenis. Malmö heeft het allemaal! Zoals ik hierboven al aangaf is in ieder geval de stadsbibliotheek een must om even naar toe te gaan. Andere highlights zijn de Turning Torso -ontworpen door architect Santiago Calatrava-, Malmöhuss slott en, Malmö’s oudste gebouw, Sankt Petri kyrka (Sint-Pieterskerk).

 

6. Musea.

Het Form / Design center, het Moderna Museet Malmö, de Malmö Konsthall en het -spreek het maar eens uit- Teknikens och Sjöfartens hus (science and maritime Museum). Allemaal musea in Malmö, die zich ook nog eens op loopafstand van elkaar bevinden. Genoeg te zien dus als het niet zulk lekker weer is!

7. Rosengård.

Onder de voetballiefhebbers is Malmö een bekende stad. Malmö is namelijk niets minder dan de geboortestad van ‘s werelds beste voetballer -dit moest ik zeggen van m`n vriend..- Zlatan Ibrahimovic. Menig fan reist naar Malmö om het, door Nike gesponserde, Zlatan’s court te bekijken in de wijk Rosengård.

Geen voetbalfan? Dan is een wandeling door deze buurt alsnog de moeite waard, het laat namelijk een compleet andere kant van de stad zien. De wijk maakte deel uit van het Miljoenenprogramma. Dit programma was een ambitieus plan dat werd opgezet om snel duizenden nieuwe woningen te bouwen. Deze goedkope woningen werden met name toegewezen aan immigranten, waardoor de bevolking voor het grootste deel allochtoon is. Rosengård wordt hierdoor nog steeds gezien als een buurt met ruige kantjes, maar is overdag prima te bezoeken.

Good to knows.
  • Iedereen -oké één koppige buschauffeur niet- spreekt Engels in Zweden, en goed ook! Handig!
  • Alles is op loopafstand, maar het openbaar vervoer is makkelijk te begrijpen en niet duur. Voor omgerekend  € 2,50 kan je binnen anderhalf uur de hele stad rond met de bus.
  • Wij sliepen in het Comfort Hotel Malmö. Prima hotel, met een fijn ontbijt, op loopafstand van het station en het centrum van Malmö.
  • Shoppen voor Zweeds en Deens design (Muuto, House Doctor, HAY, Atelier CPH etcetera)? Ga dan sowieso naar deze winkels: Granit, Norrgavel, Olsson & Gerthel  en AB Småland.
  • De Zweedse kroon wisselt van koers, maar kan je delen door 10 om ongeveer op de hoeveelheid euro’s uit te komen.
  • Drank is duur, maar niet verschrikkelijk duur. Geniet gewoon lekker van dat wijntje als je er toch bent!

Hej!

Ik ben Angeli. De trotse eigenaresse van Fox and some, photo & design. En liefhebber van moois :-).

Mijn site is een plek die helemaal in het teken staat van mijn grootste passies: fotografie, branding én (web)-design. Op mijn blog vind je daarom tips voor fotografie, how to’s voor styling, behind the scenes en nog heel veel meer. 

Enjoy! 
xAngeli

Dit vind je denk ik ook leuk:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.